Het gaat hier om de zogenaamde “forward primer” sequentie van de PCR test, de meest gebruikte en meest betrouwbare coronatest op het covid19 virus. We gebruiken de afkorting PCR inmiddels dagelijks, maar wie weet eigenlijk wat het betekent en hoe het werkt? Een beetje basiskennis uit de biologie is hier wel handig. Het DNA van mensen, honden, katten olifanten, doperwten en inderdaad ook coronavirussen kan vertaald worden de vier letters A, C, G en T, boekwerken vol wel te verstaan. Polymerase chain reaction, in het kort PCR, kan heel gericht kleine stukjes van dit DNA kopiëren.
Hoe werkt een PCR test op DNA?
Stel je eens één kant van een rits voor. Een rits-kant van een kilometer lang en met vier verschillende soorten haakjes die elkaar allemaal afwisselen. Een “forward primer” zoekt een bepaalde volgorde aan haakjes en zet hier een kopieermachine aan vast, vervolgens wordt de andere helft van de rits keurig op maat gemaakt vanaf het punt waar de primer op vast zit.

Het kopiëren van de coronavirus DNA
Je hebt nu een kleiner stukje van de rits over omdat je het deel van voor de primer kwijt bent. Vervolgens pak je de nieuwgemaakte rits en zet je er een nieuwe kopieermachine op. Dit is een ander soort die een rits de andere kant op afmaakt. Je raad het misschien al, een “reverse primer”, met een andere haakjesvolgorde. Deze zet zich ook weer vast op die haakjesvolgorde en maakt de rits weer compleet de andere kant op. Door met dezelfde primers dit proces een aantal keer te herhalen en je aantal stukjes rits telkens te verdubbelen, kan je in korte tijd heel wat stukjes rits maken. Vervang de rits door een stuk DNA en voilá, de polymerase chain reaction.
Primers dienen te passen op het DNA van het coronavirus
Door primers te maken die aansluiten op het DNA van het coronavirus is de coronatest ontwikkeld zoals we hem nu kennen. Je vermenigvuldigt in feite een stukje van het virus-DNA net zolang tot er een meetbare hoeveelheid is. Is dat er na zo’n dertig reacties (de Ct-waarde) niet dan ben je negatief.
De meetbare hoeveelheid zegt alles over de besmetting
Is er wel een meetbare hoeveelheid, helaas corona-kaas! De kans dat er toevallig een ander virus in je neus én je keel zit wat precies dezelfde volgorde aan de vier letters heeft als de gebruikte primers voor het coronavirus is verwaarloosbaar klein, dus een vals positieve uitslag kan eigenlijk nauwelijks voorkomen. Dat maakt de PCR test het meest betrouwbare coronatest ter wereld. Het duurt wel iets langer dan andere testen. Maar met deze coronatest weet je zeker de meest betrouwbare uitslag te krijgen.

